Сећање на Карађорђа на Дан државности Републике Србије


Наполеон је својим војницима причао о војсковођи са Балкана који се са својим сељацима бори против свемоћног Османлијског царства:
“Лако је мени бити велики са нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног Османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је Карађорђе, њему припада слава највећег војсковође!.”

У оквиру обележавања Дана државности, чланови СУПРС су данас у Београду полагањем венца на споменик Карађорђа Петровића, у складу са мерама и препорукама епидемиолога, одали пошту овом нашем великану.

This image has an empty alt attribute; its file name is 01-sretenje21-1024x472.jpg
На Сретење, Дан државности Републике Србије Савез потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912.-1920. , представник општине Врачар госп. Драги Лукић, Слободанка Беговић, ОО “Војвода Петар Бојовић” и члан удружења “Кајмакчалан” положили су цвеће код споменика Карађорђу.
This image has an empty alt attribute; its file name is 02-sretenje21-473x1024.jpg
о Дану државности, Првом Српском устанку и Карађорђу говорили су Драги Лукић, Милена Харамбашић и Иван Стратимировић