101. годишњица Присаједињења

101. годишњица присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Србији обележена је 25. 11. 2019. године у Новом Саду. Тим поводом пред спомен плочу на згради (згради у којој је некада био хотел “Гранд”) у центру Новог Сада у којој је Велика народна скуштна донела одлуку о присаједињењу положени су венци делегације Скупштине града и ОО СУПРС Новог Сада.

Полагање венаца (Фотографија преузета од „Новости“)

Претходне године у Новом Саду на дан 100. годишњице Присаједињења, отворен је Музеј присаједињења, а ове године је отворена изложба “Војне капе и шлемови од средине 19. до средине 20. века”. Експонати на овој изложби си уз колекције Дејана Крагића а изложбу је поставио кустос, историчар и архивски саветник Зоран Вељановић.

(„Велика народна скупштина“ дело Анастаса Боцарића)

У новосадском Српском народном позоришту тим поводом приређена и свечана академија под називом “Присаједињење – други век”.

Свечана академија – “Присаједињење – други век”

У оквиру свечане академије ове године је по први пут је уручена награда “Михајло Пупин” академику Миро Вуксановићу.

Говор у име награђених: Миро Вуксановић

Ово признање и друга признања Аутономне Покрајине Војводине од ове године ће сваке године бити уручивано на дан Присаједињења. Поред поменутог признања уручене су и:

Признање „Момчило Тапавица“ за област спорта је – добитник је кошаркаш Никола Јокић.

Признање „Људевит Мичатек“ за област људских и мањинских права – добитник је Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“.

Признање „Лазар Дунђерски“ за област привреде – добитник је привредник Петар Матијевић.

Признање „Ђорђе Натошевић“ за област образовања – добитник је Атила Вајда, истакнути просветни радник.

Признање „Милица Томић“ за област равноправности полова – добитник је Миа Страјин, координаторка Женске парламентарне мреже у Скупштини АП Војводине.

Признања „Ференц Фехер“ за област културе – добитник је пијанисткиња Рита Кинка Радуловић.

Потомци генерала Ђорђа Стртимировићачланови СУПРС на Свечаној академији

Академији су присуствовали и Иван и Ђорђе Стратимировић, чланови ОО СУПРС – Стари град – “Мајор Драгутин Гавриловић” и потомци генерала Ђорђа Стратимировића (1822.-1908.г).