PROGRAM RADA

Извод активности из Програма Савеза:

Обележавање 100. годишњице историјских догађаја у ратној 1918.години:

 • Пробој Солунског фронта 1918.године,
 • Ослобађање Отаџбине 1918.године,
 • Дана Примирја у Првом светском рату 1918.године,
 • Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918.године,
 • Дана Уједињења Јужнословенских народа у заједничку државу 1918.

Обележавање 99.годишњице Дана Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године, који наставља традиције Народне одбране, реафирмисане 1919.године.

Обележавање 102.годишњице Мојковачке битке 1916.године (по посебном програму).

Обележавање 102.годишњице повлачења Српске војске преко Црне Горе и Албаније 1916.године (по посебном програму).

Саветовање о облицима и начинима рада подружница, општинских-градских организација и удружења Савеза досада – искуства и поуке за даљи рад. Саветовање ће се одржати у Ужицу.

Обележавање дана смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића Штурма.

Помен војсковођама и родољубима обавити кроз полагање венаца – цвећа на споменицима – спомен плочама и трибинама о лику и делу све три војсковође, у организацији свих општинских одбора и Републичког одбора Савеза (по посебном програму).

Дани војводе Радомира Путника, који се традиционално обележавају у местима: Крагујевац (24), Београд (25) и Путниково у Банату (26.јануара), по посебном програму.

Обележавање и прослава Савиндана кроз посету и обилазак школа (делегације подружница и одбора Савеза), уз уручивање признања Савеза (Завета и Захвалница) и књига са посветом.

Обележавање 101. годишњице Топличког устанка у Лепосавићу (за све организације и одборе Савеза на Косову и Метохији).

Обележавање 140.годишњице ослобођења Врања и Јужне Србије у Српско-Турском рату 1878.године (по посебном програму

Обележавање 90.годишњице од Дана смрти сердара Јанка Вукотића, кроз полагање венаца – цвећа на његов гроб у Београду и беседе – предавања о лику и делу команданта Црногорско-санџачке војске, у организацији општинских одбора и Републичког одбора Савеза.

Семинар на тему: “Чување, одржавање и подизање споменика и спомен обележја у 2018. години”.
Семинаре организују општински-градски одбори уз помоћ Републичког одбора и уз ангажовање представника осталих одговарајућих институција (Завода за заштиту споменика и сл.)

Учешће у обележавању и прослави Дана дизања Првог српског устанка 1804. године у Орашцу и Дана државности РС (по програму организатора). Општинске-градске организације Савеза могу организовати предавања о Првом српском устанку за своје чланство и грађанство, са пригодним културно-уметничким програмима, уз ангажовање ученика и чланова Савеза.

Обележавање 101. годишњице Топличког устанка 1917. године, кроз:

 • Округли сто на тему: “Устанак на југу Србије 1917.” у Топличком и Јабланичком округу.
 • Свечане академије (у организацији општинских одбора Савеза у Јужној Србији);
 • Трибине и предавања о Топличком устанку 1917. године, организују све општинске-градске рганизације Савеза на простору Републике Србије (по сопственом програму).
 • У свим општинама: Северног Косова, Топличког, Јабланичког, Расинског, Нишавског округа и Града Ниша, Рашког и Пчињског округа и града Врања (положити венце – цвеће и одати пошту јунацима Топличког устанка),

Обележавање 106. годишњице Балканског савеза 1912. године кроз:

 • Полагање венаца – цвећа на споменике – спомен обележја из Балканских ратова;
 • Предавања – трибине на тему: “Балкански савез 1912. године – искуства и поуке” у организацији радских-општинских одбора Савеза;
 • Пригодне културно-уметничке програме.

Дани Војводе Степе, који се традиционално обележавају по један дан у Београду (13) Чачку (14), и у Степановићеву у Бачкој, 15.марта (по посебном програму).

Обележавање Дана немилог сећања на агресију НАТО пакта, на челу са САД на нашу земљу 1999. године (по посебним програмима удружења и организација Савеза).

Посета и обилазак значајних историјских места и објеката у Херцеговини (по посебном програму).

Обележавање 103. годишњице смрти Надежде Петровић кроз:

 • Полагање венаца – цвећа на гроб и пред споменике;
 • Трибина на тему: “Ратне херојине Србије у ослободилачким ратовима од 1912-1918. године”;
 • Пригодне културно-уметничке програме (академије, приредбе, вечери родољубиве поезије и др.).

Обележавање организују општински и градски одбори Савеза у сарадњи са Колом српских сестара, медицинским установама, школама и др.

Учешће у обележавању годишњице Другог српског устанка (по програму организатора).

Учешће у обележавању пробоја Сремског фронта 1945. године.

Обележавање Дана предаје градова: Ужица, Љубовије, Шапца, Београда, Смедерева и Кладова Србији од стране Турака 1867. године у Кладову, по посебном програму који обухвата:

 • Пријем учесника,
 • Полагање венаца – цвећа,
 • Трибину и обилазак значајних историјских објеката у граду (по посебном програму,

Обележавање Дана смрти Војводе Степе Степановића (по посебном програму).

Посета и обилазак значајних историјских места и објеката у Источној Србији.

Ђурђевдан, крсна слава Савеза, коју прославља Републички одбор Савеза у Београду по традиционалном обичају и протоколу.

Учешће на обележавању 9.маја, Дана победе над фашизмом 1945. (по програму организатора)

Обележавање 170. годишњице Велике мајске скупштине 1848. године у Сремским Карловцима, уз посету и обилазак манастира на Фрушкој Гори и других места и објекат, (остало по протоколу државних органа).

Обележавање 101. годишњице дана смрти Војводе Радомира Путника (по посебним програмима удружења и организација.

Посета и обилазак значајних места и објеката у Војводини

Такмичење спортско-рекреативних секција општинских-градских организација у вишебоју, у организацији општинских-градских одбора.

Одржавање скупова подршке земљи и народу у одбрани суверенитета и интегритета Отаџбине у савременим условима (по програмима удружења и организација Савеза).

Комеморације на српским војничким гробљима у Бизерти и Мензел Бургиби, пријем у Амбасади Републике Србије у Републици Тунис, посета и обилазак Сахаре и осталих значајних историјских места и објеката у Тунису, слободно време и одмор (по посебном програму).

Учешће на комеморацији Косовским јунацима на Газиместану на Косову и Метохији на Видовдан у организацији Републичког одбора, Покрајинског одбора Савеза за Косово и Метохију и СПЦ уз посету и обилазак значајних историјских места и објеката (по посебном програму).

Комеморације на српским војничким гробљима, посета и обилазак значајних историјских места и објеката у Мађарској, Аустрији, Француској, Енглеској, Холандији и Немачкој уз пријеме у амбасадама Републике Србије, сусрете, разговоре и дружење са организацијама ветерана и заједницама Срба правцем: Београд – Сегедин – Будимпешта – Ђер – Нежидер – Беч – Матхаузен – Мец – Верден – Париз – Версај – Тије – Компијен – Лил – Ламанш – Лондон – Осксворд – Амстердам – Хаг – Брисел _ Луксембург – Минхен – Љубљана – Загреб – Београд.

Дани Војводе Петра Бојовића, који се традиционално обележавају у местима: Нова Варош 16, Београд 17. и Бојовићево 18. јула (по посебном програму).

Мишићеви дани, који се традиционално обележавају: у Мионици и Струганику 20, у Београду 21. и у Мишићеву у Бачкој 22.јула (по посебном програму). Организатори обележавања су: Општинске организације Савеза у Мионици, Савском венцу и Суботици.

Обележавање Дана смрти Вожда Карађорђа на Опленцу, у Вишевцу и Радовањском Лугу(по посебном програму).

Обележавање Дана смрти др Арчибалда Рајса у Топчидеру (по посебном програму).

Посета и обилазак значајних историјских места и објеката у Шпанији и Португалији на путу од Мадрида преко Толеда – Бадајоза – Лисабона – Севиље – Бадајоза – Лисабона – Андалузије – Севиље – Малаге – Алмерије – Картагине – Валенција – Мадрид (по посебном програму).

Учешће у обележавању 211. годишњице Боја на Мишару 1806. године, (по програму организација) и обилазак значајних места и објеката у Северозападној Србији и Семберији (по посебном програму).

Обележавање Дана смрти Краља Петра I Ослободиоца (по посебном програму).

Oбележавање 104. годишњице Церске битке и победе 1914. године и посета историјских места и објеката у Подрињу (по посебном програму).

Обележавање 103.год. Заједничке седнице Владе и Врховне команде Српске Војске у Крагујевцу 1915.г.

Обележавање 212. годишњице оснивања Правитељствујушћег Совјета (Прве српске Владе) у Великом Борку 1805. године (по посебном програму).

Обележавање 104. годишњице офанзиве Српске војске у Срем, са форсирањем реке Саве 1914. кроз:

 • Полагање венаца – цвећа на споменик у Купинову, на Легету и у Скели.
 • Свечану академију у Обреновцу.

Организатор обележавања је Републички одбор и одбор удружења Савеза за Сремски и Мачвански округ.Све општинске-градске организације Савеза организују предавања за чланство и грађанство о овом историјском догађају.

Обележавање 100. годишњице пробоја Солунског фронта 1918. године кроз:

 • Полагање венаца – цвећа на споменик Незнаном јунаку на Авали и остале споменике на територији свих градова и општина у Републици Србији,
 • Пријеме делегација Савеза у командама и јединицама Војске Србије,
 • Свечане академије у организацији свих одбора Савеза (беседе о догађају, додела признања и пригодни културно-уметнички програм).
 • Остале активности по државном протоколу.

Обележавање 104. годишњице Битке на Дрини и Боја на Мачковом Камену 1914.године (по посебном програму обележавања), са посетом и обиласком историјских места и објеката у Колубарском округу.

Обележавање 100.годишњице Солунског фронта 1918.године са комеморацијама на Српским војничким гробљима у Грчкој и Македонији уз пријеме у нашим амбасадама, посету и обилазак значајних историјских места и објеката на путу од Београда, преко Ниша – Врања – Куманова – Скопља – Битоља – Флорине – Казања – Ларисе – Ламије – Атине – Спарте и назад преко Коринта – Атине – Маратонског Поља – Паралије – Солуна –Поликастра – Доброг Поља – Прилепа – Велеса – Скопља – Врања до Београда.

Обележавање 103. годишњице одбране Београда и Србије 1915. године (по посебном програму).

Обележавање 103. годишњице одбране Србије 1915. године кроз: полагање венаца-цвећа, округле столове на тему «Одбрана Србије 1915.године – искуства и поуке» и пригодне културно-уметничке програме.

Обележавање Дана смрти Краља Александра I Карађорђевића – Првог ујединитеља и Врховног команданта Српске војске (по посебном програму)

Обележавање 110. годишњице оснивања Народне одбране 1908. (по посебном програму).

Обележавање 100. годишњице Дана ослобођења општина и градова 1918. годишњице године кроз: пријеме у скупштинама општина-градова; – Полагање венаца – цвећа пред споменике – спомен обележја; Свечане седнице општинских-градских одбора Савеза; изложбе Ликовне секције “Михаило Миловановић” и свечане академије (о чему обавестити РО Савеза на 7 дана раније). Остале активности по протоколу државних органа.

Обележавање 100.годишњице ослобођења Београда 1918. године, кроз:

 • Полагање цвећа на споменике – спомен обележја на простору Београда, беседе о догађају и пригодне културно-уметничке програме,
 • Пријеме делегација Савеза у Скупштини Града и скупштинама општина Београда.
 • Изложба чланова ликовне секције Михаило Миловановићградског Удружења Савеза у Београду,
 • Свечана академија у организацији одбора Удружења Савеза потомака у Београду.
 • Остало по протоколу Града Београда.

Обележавање Дана ослобођења општина и градова у АП Војводини:

 • Полагање венаца, свечане седнице одбора, пријеми делегација Савеза у скупштинама општина и градова, изложбе и свечане академије (остало по протоколима и програмима општина и градова).

Обележавање 101.годишњице од смрти песника Милутина Бојића (по посебном програму).

Обележавање 100. годишњице Дана примирја у Првом светском рату 1918. године, кроз полагање венаца, одавање поште и беседе о догађају. Све остало по протоколу државних органа.

Обележавање 103. годишњице Пусторечке битке и Лесковачког прптовудара 1915. (по посебном програму).

Обележавање 100.годишњице присаједињења Војводине Србији 1918. године, кроз:

 • Полагање венаца, беседе о догађају и пригодани културно-уметнички програми у Руми и Новом Саду.
 • Пријеме делегација Савеза у Влади АП Војводине.
 • Свечана седница Покрајинског одбора Савеза АП Војводине.

Остало по протоколу и програму државних органа.

Обележавање 102.годишњице од погибије Војводе Вука (по посебном програму)

Обележавање 100. годишњице Дана проглашења уједињења Јужнословенских народа кроз: Окупљање око Победниа“, полагање венаца – цвећа и беседе о догађају, пригодне културно-уметничке програме. Обележавање организују одбори по сопственом програму.Остало по шротоколу државних органа.

Обележавање 104. гдишњице почетка офанзиве Српске војске у Колубарској бици 1914. кроз:

 • Полагање венаца – цвећа на споменике и округли сто на тему: “Колубарска битка и победа – искуства и поуке” у организацији Републичког одбора Савеза (по посебном програму).

Обележавање Дана доношења Нишке декларације у Нишу 1914.године ( по посебном програму).

Обележавање 104 годишњице ослобођења општина северозападне Србије у Колубарској бици 1914. кроз:

 • Полагање венаца – цвећа на споменике,
 • Трибина на тему: “Ослобођење општине – града 1914. године”,
 • Пригодне културно-уметничке програме (академије).

Обележавање 104. годишњице ослобођења Београда и Србије 1914. године, кроз:

 • Полагање венаца – цвећа пред споменике;
 • Изложба радова ликовне секције „Михаило Миловановић“ Савеза у 2018.години.
 • Промоција најбољих књига издатих у 2018.години по конкурсу Литерарне секције “Милутин Бојић”, (по посебном програму Републичког одбора).